Az emberi történelem tele van hátborzongató eseményekkel és titokzatos tárgyakkal, de kevés olyan műalkotás van, amely annyi tragédiát és veszteséget hozott volna magával, mint a Cipruson, Lemb városában talált különös szobor. A Krisztus előtt 3500-ban készült, feltehetően egy termékenységi istennőt ábrázoló mészkőszobor 1878-ban került elő a föld mélyéből, de hamarosan megkapta a Halál istennője nevet. A szobor minden tulajdonosát tragikus végre ítélte, így vált a történelem egyik legfélelmetesebb műkincsévé.

A leírás szerint a szobor egy 36 cm magas mészkő szobrocska, „meztelen, terhes nő rövid, kinyújtott karokkal, magas fallikus nyakkal, amely megtámasztja felemelt fejét, vagy termékenységi szimbólumként, amely Aphrodité távoli őse lehet”.

A szobor első ismert tulajdonosa Lord Elphron volt, a ciprusi brit kolónia egy megbecsült tagja, aki az 1800-as évek végén vásárolta meg a különös műtárgyat. Azonban a szobor megszerzése után sötét árnyak gyülekeztek a családja felett. Hat éven belül hat családtagja halt meg rejtélyes körülmények között. Elphronnal együtt összesen hét ember távozott az élők sorából, és senki sem tudta megmagyarázni a sorozatos haláleseteket. A legenda szerint mindez a Lembi asszonynak köszönhető.

Ezt olvastad már?  Fej nélküli szellem videója sokkolja az internetet!

A következő áldozat Ivor Manucci volt, egy olasz üzletember, aki Lord Elphron halála után megszerezte a szobrot. Az átok itt sem várt sokáig: négy éven belül Manucci minden rokona elhunyt, és maga is rövidesen meghalt. A Lembi asszony továbbra is halált és bánatot hozott magával mindenhová, ahová vitték. Manucci tragédiája csak tovább erősítette a szobor körüli félelmetes hírnevet.

A szobor harmadik ismert tulajdonosa Lord Thompson-Noel volt, aki ugyanúgy áldozatául esett a Halál istennőjének. Thompson-Noel és egész családja négy éven belül elhunyt, miután megszerezték a szobrot. A tragédiák ismétlődése szinte törvényszerűvé vált: aki megérintette a Lembi asszonyt, azt halál sújtotta.

Az átok tovább folytatta útját, amikor Sir Alan Biverbrook megvásárolta a szobrot. Rövidesen ő, a felesége és két lánya is elhunyt. Biverbrook két túlélő fia, bár nem hittek az átokban, mégis úgy döntöttek, hogy jobb lesz megszabadulni a veszélyes tárgytól. Így a szobor végül az Edinburgh-i Skót Királyi Múzeumba került.

Azonban a Halál istennője még itt is szedett áldozatot. A szobrot kezelő kurátor, aki megérintette a műtárgyat, rövid időn belül meghalt. Ekkor a múzeum vezetősége úgy döntött, hogy a Lembi asszony szobrát vastag üveg mögé helyezik, nehogy valaki ismét megzavarja. A múzeum látogatói csak távolról tekinthetik meg a tárgyat, amelynek hátborzongató hírneve a mai napig kísért.

Ezt olvastad már?  Felmondott az éjjeliőr, amikor meglátta, mi csapkodja az ajtót éjszaka a stadionban

A Krisztus előtt 3500-ban készült szobor története évezredeken átívelő misztérium, amely számos kérdést vet fel. Vajon valóban egy termékenységi istennőt ábrázol, vagy valami sokkal sötétebb erővel bír? Az biztos, hogy a Lembi asszony szobra nem egy egyszerű műtárgy: bárhol is bukkant fel, pusztítást és halált hozott maga után.

Ma már biztonságban, üveg mögött rejtőzik a Skót Királyi Múzeumban, de senki sem mer hozzáérni. Ki tudja, talán a Halál istennője még mindig figyel...