Ha valaha Thirsk városában jársz az Egyesült Királyságban, mindenképpen látogass el a Thirsk múzeumba. Az egyik legnépszerűbb látványosság egy látszólag egyszerű fa szék, amely madzagokkal van felkötve a mennyezetre. Ez a szék nem más, mint Busby elátkozott széke, amelynek hátborzongató története van.

A helyi legenda szerint a szék Thomas Busby-hez tartozott, akinek volt egy fogadója, de emellett hírhedt rablóként és részegesként is ismerték. Az 1600-as évek végén élt Észak-Yorkshire-ben. Busby feleségül vette Elizabeth-et, Daniel Awety, egy piti bűnöző lányát.

Awety és Busby egy nap heves vitába keveredett., aminek az lett a vége, hogy Busby egy kalapáccsal brutálisan agyonverte Awetyt. Ezután elrejtette a holttestet az erdőben, de Awety hirtelen eltűnése gyanút keltett. A környéken kutatni kezdtek, és hamarosan megtalálták a maradványokat. Busbyt azonnal letartóztatták és gyilkossággal vádolták.

1702 nyarán megkezdődött a Busby elleni per, amely végül halálos ítélettel zárult. A bíróság elrendelte, hogy Busbyt akasszák fel, majd testét kátrányba mártva a fogadója előtti bitóhoz kötözve, tegyék közszemlére. (A fogadó egészen 2012-ig állt, és Busby Stoop Inn néven volt ismert.)

Ezt olvastad már?  Igazi rémálom: arra ébredt a nő, hogy egy szellem lehúzza róla a takarót... videó

Busby átka

A történet következő része már a homályba vész, de annyi biztos, hogy Busby nem akart magával vinni minden szenvedést a túlvilágra. Busby-nek megengedték, hogy halála előtt utoljára megigyon egy italt a kocsmájában a kedvenc székében ülve. Miután befejezte italát, és felállították a székből, egy utolsó fenyegetést kiáltott: “Aki ebbe a székbe ül a halálom után, annak szintén halál lesz a sorsa.” A tölgyfa szék ezután is a fogadóban maradt, és a legendárium szerint a bátrabbak, akik fogadásból ujjat akartak húzni a halállal, és beleültek: mindannyian hamarosan meghaltak.

Az első hitelesen feljegyzett haláleset, amelyet a székhez kötnek, 1894-ben történt, amikor két kéményseprő közül az egyik beleleült a székbe iszogatás közben. A férfit reggel felakasztva találták meg egy faágon, nem messze attól a helytől, ahol a bitófa állt. A barátja a halálos ágyán vallotta be, hogy ő rabolta ki és ölte meg a férfit.

Később, a második világháború idején, a kocsma a RCAF légierő katonáinak kedvelt ivóhelye lett. Azok, akik merészen leültek a székre, soha nem tértek vissza a küldetéseikről.

A következő jelentős eset az 1960-as évek végén történt, amikor két katonai pilóta kihívta egymást, hogy üljenek le a székbe. Nem tudták, hogy órákkal később halál vár rájuk. Hazafelé menet autójuk letért az útról, és egy fának csapódott. Mindkét férfi meghalt a kórházba szállítás közben.

Ezt olvastad már?  Fej nélküli szellem videója sokkolja az internetet!

Évekkel később állítólag egy takarítónő véletlenül lehuppant az ülőalkalmatosságra, mert megszédült, és rövidesen agydaganatot diagnosztizáltak nála. A pub tulajdonosa — megelőzendő az újabb haláleseteket — egy múzeumnak adományozta a széket, ám a szállító cég sofőrje szintén ráült; nemsokára autóbalesetet szenvedett, és meghalt.

Mivel a székhez kötődő balszerencsés események egyre gyakoribbá váltak, a vezetőség végül úgy döntött, hogy a széket a mennyezetre függesztik, hogy senki se tudjon véletlenül beleülni, vagy nekiütközni. A szék ma is a Thirsk Múzeumban lóg, a mennyezetről leeresztve.

Te vállalnád a kockázatot, hogy leülj Busby elátkozott székébe?